website by ruben planting               

rubenplanting@hotmail.com / instagram: ruben.planting 

ABOUT

gallery/dscf0052

Ponge: ‘Als je om je heen luistert merk je dat bijna alles niet kan praten. 

We zijn als mens steeds opzoek naar duidelijkheid. We willen steeds bevestiging van dingen dat dat ding ook echt het ding is. Dat ding moet het ook gewoon doen. Anders raken we in verwarring. Met beeld en taal probeert Planting de kijker te laten verdwalen in die verwarring en tegelijkertijd in de herkenning. Waar begint de werkelijkheid en wat als die al begonnen is? Wanneer je even niet oplet veranderd je nieuwe auto in een kapotte auto.

 

Als voorwerpen onvindbaar of schaars zijn geworden, worden we overvallen door een intens gevoel van verwondering en frustratie. Hierdoor moet men een keuze maken of een handeling verrichten om weer in evenwicht te komen. We repareren printers omdat iedereen wil dat de printer werkt. Maar juist dat moment van verwarring is interessant. Hoe gaan we daar als mens mee om? 

 

 

In zijn beeldend werk probeert hij de dingen zichzelf uit te leggen. Zeggen de dingen niet veel meer wat er aan de hand is, dan woorden dat doen? Door een simpele ingreep onstaan er poëtische, soms absurde beelden waarin Planting de kijker probeert te laten verdwalen in iets wat ze al lijken te kennen. 

 

In zijn korte verhalen schrijft Planting over mensen die zichzelf op een of andere manier proberen te redden. Een man is bang voor de grootsheid van de zee en hangt dus zoveel mogelijk foto's van zee in zijn woonkamer. Iemand rent voor de laatste bus. Het lijkt alsof er niet veel gebeurd, maar ondertussen smelt de Noordpool. Er is altijd wel iets aan de hand.